Helsingborg sevärdhet

Sevärdheter

Helsingborg är den gröna staden. Här finns mängder av parker och strövområden för motion och rekreation. Några mycket vackra skogar att vandra i är Pålsjö skog och Bruces skog.

Pålsjö skog och Bruces skog

Pålsjö skog är ett naturvårdsområde som ligga beläget strax norr om Helsingborg centrum. Det är inte långt till Pålsjö Skog än var man befinner sig i Helsingborg. I Pålsjö skog kan man vandra eller motionsspringa och man kan också släppa lös sin hund i en hundrastgård i en viss del av skogen. I denna skog kan man se alla vanliga skånska träd, buskar och växter. Här finns också några mycket mer sällsynta arter. Här finns bok, ek, ask och alm och på våren finns här stora områden med vitsippor. Man kan också få se den sällsynta gulsippan i Pålsjö skog. I en del av naturvårdsområdet finns en djup bäckravin.

Bruces skog är ett naturområde som också ligger mycket centralt i Helsingborg. Detta strövområde är mer än 200 hektar stort och här har man delat upp motionsslingorna så att de som cyklar har sina slingor och de som rider har sina. Här finns också egna områden för de som går eller springer. Detta gör att man inte hela tiden måste oroa sig för att bli påkörd av en cyklist eller helt plötsligt upptäcker en stor häst på vägen. De som har hundar har också möjlighet att träna sina fyrfota vänner i en speciell del av skogen. Skogen har fått sitt namn av att det var Sven-Ingvar Bruce som genom sitt testamente möjliggjorde att Helsingborg kunde anlägga detta stora rekreationsområde.

Sofiero

Det vackra slottet Sofiero med sin underbart prunkande slottsträdgård är nog Helsingborgs största attraktion. Hit söker sig mängder av turister varje år för att vandra i trädgården och se trädgårdsanläggningarna. Sofieros trädgård är hela 15 hektar stor och slottet uppfördes av kung Oskar II och hans frun Sofia av Nassau under slutet av 1800-talet. Parken är mest känd för sina stora odlingar av rhododendron. Här finns mer än 10 000 rhododendronbuskar av nästan alla sorter som finns.

Det var kung Gustav VI Adolfs fru Margareta av Connaught som anlade den vackra trädgården. Margareta kom från England och hade stora kunskaper i trädgårdsskötsel. Hon hade också konstnärliga anlag. Hon hade växt upp på det engelska slottet Bagshot Park, vilken har en mycket vacker tillhörande trädgård. Kung Gustav VI Adolf testamenterade sedan slottet och den vackra trädgården till Helsingborgs kommun för att ge människor möjlighet att få vandra i parken och besöka slottet.