Köpenhamn

Köpenhamn

Köpenhamn är Danmarks huvudstad och en väldigt populär stad som flera gånger utsetts till världens bästa stad att leva och bo i. Även turisterna vallfärdar till Köpenhamn, vilket inte alls är konstigt. Köpenhamn är en unik och speciell stad med spännande arkitektur, rikt nattliv, många gourmetrestauranger, en unik cykelkultur, en historisk stadskärna, många grönområden, massor av intressanta sevärdheter samt ett enormt utbud av shopping och nöjen. Köpenhamn ligger i östligaste Danmark, på öarna Själland och Amager, precis vid Öresund. Köpenhamn har ungefär 1,25 miljoner invånare och i hela storstadsområdet bor omkring 2 miljoner invånare.

Turista i Köpenhamn

Den som åker på semester till Köpenhamn kan se fram emot många upplevelser. Köpenhamn har en av Europas längsta gågator, Ströget, som går som en pulsåder genom stadens centrum. Längs gatan ligger såväl exklusiva designbutiker som stora butikskedjor, men också massor av restauranger och caféer. Vill man äta riktigt gott har man kommit till rätt stad, för i Köpenhamn finns det fler restauranger med Michelinstjärnor än i någon annan stad i Nordeuropa. I Köpenhamn arrangeras varje år Norra Europas största matfestival, Copenhagen Cooking och i staden finns också restaurangen Noma som utsågs till världens bästa restaurang 2010. Ett måste vid ett besök i Köpenhamn är såklart att smaka danska wienerbröd som är en av specialiteterna i staden. Vill man uppleva Köpenhamn ordentligt bör man ta sig en sightseeingtur med kanalbåtarna som under sommaren går var 20:e minut från Nyhavn.

Mängder av sevärdheter i Köpenhamn

Bland Köpenhamns många sevärdheter finns exempelvis nöjesparkerna Tivoli och Dyrehavsbakken. Den sistnämnda öppnades redan 1583 och betraktas som världens äldsta nöjespark. Den stora djurparken Köpenhamn Zoo är barnens favorit, liksom Den Blå Planet som är Norra Europas största akvarium. Det kungliga slottet Amalienborg med sin vackra slottsträdgård ligger bara en kort promenad från Nyhavn. Om man fortsätter en bit till längs strandpromenaden kan man se den berömda statyn Den lille Havfrue som är Köpenhamns mest kända symbol. Christiania är en mytomspunnen fristad som lockar många turister. Den kulturintresserade bör besöka Nationalmuseum, Ny Carlsberg Glyptotek, M/S Museet for Søfart, Guinness World Records och konstmuseet Louisiana. Köpenhamn är också känd för sina rena, fina hamnbassänger. Hamnbaden Island Brygge och Amager Strand är de mest populära badstränderna i centrala Köpenhamn.

Hotell i Köpenhamn

I Köpenhamn finns många bra hotell att välja mellan, allt från billiga budgethotell till förstklassiga och centrala lyxhotell med vacker utsikt mot vattnet eller stadens gröna parker. Totalt finns omkring 100 hotell i Köpenhamn att välja bland i alla tänkbara prisklasser och standarder. Eftersom Köpenhamn har ett relativt litet centrum är det enkelt att nå stadens sevärdheter och utflyktsmål oavsett vilket av hotellen i staden man väljer att bo på. Bland lyxhotellen återfinns Hilton, Radisson Blu Royal Hotel och Marriott Copenhagen. Andra populära och fina hotell är Clarion Collection Twentyseven Hotel, The Square Hotel, Admiral Hotel och Strand Hotel. Vill man testa en annorlunda hotellupplevelse är designhotellet Hotel Fox med sina unika rum något att titta närmare på.