Färjan till Helsingör

Är du i Helsingborg och vill besöka Danmark över dagen, eller ett par dagar, är färjan mellan Helsingborg och Helsingör ett smidigt alternativ. Det är Scandline som driver denna linje som enbart tar 20 minuter. Ett snabbt och smidigt sätt att ta sig till Danmark – och ett alternativ mot att välja Öresundsbron.

Bro eller färja? – Vidare transport

Ska man välja bro eller färja? Till stor del beror det på var man startar sin färd. Bron utgår från Malmö och när man kommer in i Danmark är det mycket nära till Köpenhamn. Färjan går istället norr om Malmö, från Helsingborg, och man går i land i Helsingör.

Väljer du bron får du själv åka vidare söderut om resans mål inte är just Danmark. Färjan mellan Helsingborg och Helsingör kan däremot köpas tillsammans med andra färjelinjer. Det går därmed att först åka färja från Helsingborg till Helsingör varpå man sedan åker vidare mellan Rödby och Puttgarden. På detta sätt kommer man snabbt (och utan att själv behöva köra) relativt långt söderut i Tyskland. Du kan därmed starta din resa i Göteborg och vara i Kassel inom 11 timmar via dessa färjekombinationer.

Bro eller färja – var vill du turista?

En annan aspekt är var du vill turista. Med bron kommer du som sagt till Köpenhamn medan färjan tar dig till Helsingör. Har du inte bil med dig utan tänker turista i den stad du kommer i kan det alltså vara ett alternativ att välja bro/färja utifrån var du vill vara.

De flesta turistböcker lyfter upp Köpenhamn med allt vad den danska huvudstaden har att erbjuda. Men att vara ett par dagar i Helsingör kan även vara lockande. Delvis beroende på vad man är ute efter. Är det nattliv, puls och shopping kan däremot inte Helsingör konkurrera med Köpenhamn. Här är det istället kloster och slott som drar till sig många turister.

Bland annat finns Kronborgsslott, Karmeliterklostret och Sankta Maria Kyrkan. Kyrkan är en av de mest välbesöka turistattraktionerna i Helsingör. Den byggdes under 1400-talet har en typisk sengotisk stil. Mycket välbevarad och med spännande historia att bjuda på för de som är intresserad av medeltida Danmark.

Är man intresserad av dansk historia är även ett besök på M/S Maritime Museum of Denmark. Ett museum som är mycket uppskattat av barnen då det finns interaktiva inslag och ”prova på”-saker för de nyfikna.

Helsingör eller Köpenhamn? Färja eller bro? Det beror på…