Helsingborg kommunikation

Ängelholm-Helsingborg Airport

I närheten av Helsingborg finns tre flygplatser av olika storlekar. Genom att ta bilen över till Danmark kommer man relativt snabbt till Köpenhamn och Kastrup. Även inom Sveriges gränser finns en mycket stor flygplats i närheten – Malmö Airport. Den närmaste är däremot Ängelholm-Helsingborg Airport som ligger 34km norr om staden. Orsaken till dess namn är att den ligger enbart 5km från Ängelholm.

Detta är Sveriges tionde största flygplats vilket gör att den är rejält trafikerad. Bland annat har SAS 27 avgångar till och från staden varje vecka. De flesta flyger till eller från Stockholm vilket tar en dryg timme. När man sedan anländer till Ängelholm-Helsingborg är det enkelt att ta anslutningsbuss in till någon av de två städerna.

Ett annat bolag som trafikerar denna flygplats är Kullaflyg. Ett flygbolag som tydligt valt att satsa på turism då de tre destinationerna som direkt går att nås från flygplatsen är Bromma, Visby samt skidorterna Mora/Sälen. Sistnämnda är däremot enbart trafikerad under skidsäsongen.

Möjligheten finns även att ta sig till Ullared med Kullaflyg. Däremot behöver man då först flyga till Bromma och byta plan där. Även det en semesterresa även om man blir något begränsad gällande hur mycket man kan köpa in då det finns regler på hur tunga väskorna får vara som tas med som bagage.

Men det är inte bara inom landet som resenärerna tar sig från Ängelholm-Helsingborgs flygplats. År 2015 fanns det bland annat charterbolag som erbjöd resor till Turkiet och Kroatien. Även Ving har sålt resor från flygplatsen men slutat med detta.

Vill man åka till någon av dessa två destinationer är det Turkietresor, Detur eller Scandjet som kan kontaktas för bokning av charterresan.

På flygplatsen finns café och WiFi vilket är mycket uppskattat av de som väntar på anlutande plan. Vill man jobba ostört finns det speciella arbetsrum som man kan hyra för några timmar.

Är man däremot intresserad av flygplatsen men inte vill flyga kan en guidad tur rekommenderas. Här får man lära sig om dess historia och dagens verksamhet samtidigt som man får se vad som händer ”bakom kulisserna”. Visningarna tar ca 1 timme och måste förbokas.